Gå til innhold
Omega-3 fettsyrene må være beskyttet av antioksidanter og mengden inntak av omega-3 bør overstige 1 g om dagen for at omega-3 fettsyrene skal ha en helseeffekt.

Slik får du effekt av omega-3 kosttilskudd

Ingen effekt av omega-3 fettsyrer i mange studier

Mange har kanskje fått med seg resultatene fra to publiserte studier1 i 2018 på effektene av omega-3 fettsyrer på koronar hjertesykdom.

Konklusjonene var at det ikke var grunn til å anbefale bruken av omega-3 kosttilskudd hos personer med koronar hjertesykdom.

For de som ikke vet det så er koronar hjertesykdom en fellesbetegnelse på hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt. Begge tilstandene skyldes at blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod, koronararteriene, er blitt trange (angina) eller tette.

Hvert år dør mer enn 4.000 nordmenn som følge av koronarsykdom og det er dermed den vanligste dødsårsaken i Norge.

Det er ikke første gang at meta-analyser på effektene av å innta omega-3 kosttilskudd er negativ, men der er også tallrike studier som viser positive effekter.

Hovedårsakene til at omega-3 kosttilskudd ikke har noen effekt

Professor emeritus i biokjemi og forsker på marine oljer, Bjarne Østerud, mener det er to hovedårsaker til at mange omega-3 kosttilskudd ikke har den ønskede effekten:

1. For lave dagsdoser omega-3

Det er blitt brukt for lave konsentrasjoner av omega-3 fettsyrene, ofte bare 250 mg per dag. Man bør ha minimum 1 000 mg per dag.

2. For lite eller mangel av antioksidanter

Mangel på naturlige antioksidanter i kostholdet og/eller omega 3 kosttilskuddene til å hindre oksidasjon2 av de flerumettede omega-3 fettsyrene når de kommer inn i kroppen.

Oksidasjon og oksidativt stress3 kan igjen føre til økt åreforkalkning i arteriene.

Derved får man ikke forventet positiv effekt av omega-3 fettsyrene, noe som tallrike rapporter bekrefter.

Omega-3 fettsyrer alene er ikke godt nok

Allerede på 1990 tallet hevdet Østerud og kollega Edel O. Elvevoll at omega-3 fettsyrer alene er ikke nok til å få positive helseeffekter. Omega-3 fettsyrene måtte være beskyttet av antioksidanter.

Kunnskapen var basert på kliniske studier på inntak av kaldpresset og raffinert hvalolje.

Studiene viste at de marine oljene mistet de gunstige helseeffektene når de ble raffinerte.

Årsaken var at de naturlige antioksidantene også ble fjernet i renselsesprosessen.

De antok da at ved å kombinere de marine oljene med kaldpresset olivenolje klarte man å beskytte omega-3 fettsyrene fra å bli oksidert (harskne) inne i kroppen.

Antioksidanter er sentrale i å bevare omega-3 fettsyrenes helsebringende egenskaper

Uten tvil er de naturlige antioksidantene svært viktige for helseeffektene av omega-3 fettsyrene, noe Østerud med medarbeidere også fikk bekreftet nylig i studie publisert i mai 2018.

Studien viste at kaldpresset hvalolje reduserte dannelsen av oksidert LDL-kolesterol og åreforkalkning sammenlignet med maisolje.

Hvalolje og fiskeolje (tran) som var raffinert og dermed uten naturlige antioksidanter ga derimot ikke signifikante reduksjoner av verken oksidert LDL-kolesterol eller åreforkalkning.

Oppsummering – Slik får du effekt av omega-3 kosttilskudd

1. Dagsdosen med omega-3 må være tilstrekkelig. Minimum 1 000 mg er å anbefale.

 • Velg derfor omega-3 kosttilskudd som dekker dette dagsbehovet.
 • Flytende omega-3 olje er å anbefale.

2. Omega-3 fettsyrene må være beskyttet av antioksidanter.

 • Bruk derfor omega-3 kosttilskudd, som feks. Olivita, som inneholder rikelig med antioksidanter.
 • Antioksidantene kan eksempelvis være i form av kaldpressede olivenoljer som er rike på naturlige antioksidanter.
Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris

Fotnoter

1Den ene studien ble publisert i et høyt rangert tidsskrift (JAMA Cardiology) i februar i 2018 og senest omtalt i Dagbladet 8.1.2019. Den andre studien ble publisert av Abdelhamid, Hooper mfl: Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews, juli 2018, doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3

2Deler du en frukt i to og lar den ligge på kjøkkenbenken, vil det etter hvert bli brunt. Dette skjer med cellene i kroppen vår, og er kjent som oksidasjon. Antioksidanter motvirker nemlig oksidasjon ved blant annet å la seg selv oksidere, for å beskytte andre molekyler. Kroppen vår klarer å produsere noen antioksidanter selv, mens andre må tilføres gjennom kostholdet.

3Oksidativt stress betyr at det råder en kjemisk ubalanse i kroppen, mellom skadelige former for oksygen, først og fremst frie oksygenradikaler, og beskyttende antioksidanter.

3Olivenolje-polyfenoler bidrar til å beskytte fettstoffer i blodet mot oksidativt stress • Kun kr. 329,- Motta deretter 3 enheter annenhver måned til kr. 198,- per enhet. Ingen bindingstid.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose basert på et gjennomsnittlig forbruk.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. dose, fast levering", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 264,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 329,-. Normal pris er kr. 528,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 593,-

  Ved bruk av anbefalt dagsdose 15 ml varer 3 enheter flytende i 50 dager. 2 mnd. dosen er basert på et gjennomsnittlig kundekonsum. Hvis ønskelig kan forsendelsene endres fra hver 8. uke til hver 6 uke. Ved bruk av 12,5 ml varer 3 enheter flytende i 60 dager.

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 296,5,- per måned (totalt kr. 593,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.

  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!

  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

«Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer»

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt”

– Anna Reiersen (87) –

Godkjente helsepåstander

EPA og DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Den gunstige virkningen oppnår ved et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler. Vitamin D bidrar til å opprettholde normale knokler.

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd