Gå til innhold
Tromsø Idrettslags finske og fysiske trener Juha-Jaakko Ulvila er mannen som har ansvaret for at TIL-spillerne er i form når fotballsesongen starter opp igjen.

Juha-Jaako Ulvila

App og Olivita skal få TIL i superform

Tromsø Idrettslags finske og fysiske trener Juha-Jaakko Ulvila er mannen som har ansvaret for at TIL-spillerne er i form når fotballsesongen starter opp igjen.

-Hvile og restitusjon er i prinsippet viktigere enn treningen, på bakgrunn av det faktum at utviklingen skjer hovedsakelig i etterkant av treningsøkten, sier Ulvila.

I dette intervjuet forteller han hvordan klubben jobber med trening og kosthold for å ta nye steg.

Tar i bruk app for å ta nye steg

-Når utøverne regelmessig belaster kroppen, vil den i etterkant av fysisk aktivitet tilpasse seg belastningen og forbedre ytelsen. Når vi legger til rikelige med restitusjon, kompenserer kroppen for økt belastning som igjen er med på å øke ytelse hos utøveren, utdyper Ulvila.

Finnen forteller at TIL-laget har tatt i bruk app for å spore status i kroppen til spillerne.

-Sunt og godt kosthold er svært viktig for spillernes restitusjon. Derfor har en kostholdsekspert undervist spillerne i viktigheten av riktig kosthold for kroppens evne til å yte og prestere, samt restituere. I tillegg har vi en app hvor spillerne rapporterer hvordan kroppen føles daglig. Med denne appen kan vi spore spillernes restitusjonsstatus – eksempelvis.

Kosthold og Olivita

-Hva betyr omega 3 for idrettsutøvere?

-Omega 3 har mange fordeler for utøveren.

-Det som er spesielt viktig er at Olivita påvirker cellene i kroppen positivt, forhindrer betennelse og inflammasjon – og på den måten styrker leddene.

-Forebygging er spesielt viktig i perioder med høy arbeidsbelastning. Derfor spiller Olivita en viktig rolle i det daglig kostholdet til våre spillere.

Les også: Olivita – en viktig del av kostholdet til Tromsø IL.

Fysisk trening integrert i fotballen

-Hvordan forbereder dere laget fysisk foran neste sesong?

-Fysisk trening er ikke en isolert del av fotballen. For meg er fysisk trening en integrert del av den. Alle aktiviteter og handlinger i øvelser er også fysisk trening.

-Eksempelvis i taktiske øvelser tar spilleren hele tiden beslutninger om posisjonering, timing, retning og fart. Hvilken handling er nødvendig i hvilket øyeblikk og i hvilken situasjon? Alt dette er også fysisk trening, slik at vi hovedsakelig forbereder oss fysisk gjennom å spille fotball, forklarer finnen.