Gå til innhold
Kostholdstips for kolesterolet

Hvilke helseeffekter har Middelhavsdietten og inuittdietten?

Middelhavsdietten og inuittdietten beskytter mot mange såkalte ”vestlige” sykdommer

Både den tradisjonelle Middelhavsdietten og inuittdietten har effekter som beskytter mot utvikling av de såkalte «vestlige» sykdommer. Eksempelvis hjerteinfarkt, hjerneslag, revmatiske sykdommer, psoriasis, multippel sklerose (MS), Alzheimer og ulike kreftsykdommer.

Olivenolje og selolje er viktige ingredienser i Middelhavsdietten og inuittdietten

Fett i inuittdietten

Kilden til mat blant Grønlands befolkning var historisk hovedsakelig kjøtt, spekk og innmat fra sjøpattedyr og fisk.

Bortsett fra hos inuitter og eskimoene i Canada, ble marine oljer fra sjøpattedyr mest brukt i tekniske produkter. Oljene fra spekk ble mest brukt som oljer til drivstoff og belysning.

Det var først på 1970-tallet at oppmerksomheten ble rettet mot inntak av marint fett, spesielt fra sjøpattedyr, hos inuittene på Grønland.

Dietten ble vist å henge sammen med lavere forekomst av «vestlige» sykdommer hos inuittene enn hos dansker som levde på en ”vestlig” diett. Det ble den gangen konkludert med at det var innholdet av lipider, mest kjent som omega-3 fettsyrer, som gav beskyttelse mot sykdom.

Sel gjør inuittdietten helsefremmende

Det totale innholdet av omega-3 fettsyrer er svært likt i selolje og fiskeoljer. Mye av de funksjonelle forskjellene av disse oljene antas å være forårsaket av det mye høyere innhold av fettsyren DPA i selolje enn i fiskeolje.

Oljen fra Grønlandssel inneholder 4-6% DPA. Dett har vært hevdet at omtrent 1/3 av helseeffektene av de lange omega-3 fettsyrene som sirkulerer i mennesket kan tilskrives effektene av DPA-fettsyren.

DPA-fettsyren skiller seg spesielt fra de to andre fettsyrene, EPA og DHA, ved at den har svært gunstige effekter på blodplater. Den hemmer aktivering av blodplatene, det vil si den gjør blodplatene mindre klebrige og hindrer at de klumper seg sammen.

Blodplater er små celler uten kjerne som sirkulerer i blodet. Blodplater er helt nødvendig for å stoppe blødninger. Men de er også svært betennelsesfremmende. De spiller derfor en viktig rolle i utviklingen av åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjerneslag.

DPA-fettsyrens effekt på blodplatene er derfor av stor viktighet. Dette innebærer at DPA antagelig er det viktigste stoff i selolje og som gjør at seloljen skiller seg fra tradisjonelle fiskeoljer.

Olivenolje er en sentral ingrediens i den helsefremmende Middelhavsdietten

Olivenolje utgjør en svært viktig andel av Middelhavsdietten. Det er mye som tyder på at den helsebeskyttende effekten av Middelhavsdietten i stor grad skyldes det store innholdet av olivenolje.

Det er ca. 230 kjemiske forbindelser i olivenolje. De viktigste antioksidantene i ”jomfruoljer” er karotener og fenoler inkludert fettløselige og vannløselige fenoler. Globalt er innholdet av polyfenoler i olivenoljer fra 200 til 1000 mg/kg avhengig av dyrkning og kultivering. Noen av de viktigste av disse er hydroksytyrosol (HT) og tyrosol.

Helseeffektene som har blitt koplet med de meget viktige antioksidantene i hydroksytyrosol er blant annet hjertebeskyttende, beskyttelse av hjernefunksjon og det sentrale nervesystem.

Oleocanthal er en av de mest interessante polyfenoler i olivenolje. Oleocanthal er årsaken til den litt bitre/brennende følelse i halsen ved inntak av olivenolje. For vel 10 år siden ble det rapportert i tidsskriftet Nature at oleocanthal har tilsvarende effekt som Ibux. Dette ved at den hemmer dannelsen av betennelsesprodukter, noe som kan forklarer at Oleocanthal ser ut til å redusere markører for leddgikt.

Teksten er fritt hentet hentet fra artikkelen “I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven”, skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet “Ottar” nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere tidsskriftet “Ottar” her. eller i sin helhet her.


 • Gjelder ett valgfritt 2 måneders abonnement (3 enheter). Ordinært 528,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 593,-. Nå 264,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 329,-. Ingen bindingstid. Betal når varen er mottatt. Effekt kan kjennes etter alt fra 2 uker til 6 måneder.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose basert på et gjennomsnittlig forbruk.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. abonnement", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 264,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 329,-. Normal pris er kr. 528,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 593,-

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 296,5,- per måned (totalt kr. 593,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.

  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!

  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

“Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer, nå er leddsmertene helt borte. Kolesterolet mitt gikk også ned fra 7,8 til 5,7”

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt, men nå er stivheten i kroppen ubetydelig. Jeg har også tatt ny røntgen av leddene og den viser at jeg er mye bedre”

– Anna Reiersen (87) –

Olivita omega-3 kosttilskudd

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt og et resultat av 20 års forskning med 9 kliniske studier på mer enn 1 200 personer.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd