Gå til innhold

Hva er kolesterol og hvilken mat kan senke kolesterolet?

Høyt kolesterol kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og mange har høyt kolesterol uten å vite om det selv. Man snakker også ofte om “sunt” og “usunt” kolesterol, og hvor ofte man bør teste sitt eget kolesterol. Men hva er egentlig kolesterol? Og hva kan man gjøre selv for unngå høyt kolesterol?

Hva er kolesterol?

Tidligere delte vi kolesterol inn i to typer, det usunne LDL-kolesterolet og det sunne HDL-kolesterolet. I da vet vi at det såkalte sunne HDL-kolesterolet i seg selv har liten eller ingen beskyttende effekt, men at HDL-kolesterolet er en markør for at noe positivt skjer i kroppen uten at vi vet hva årsaken til dette er.

Det som kanskje ikke mange vet er at LDL-kolesterol (som er partikler) forekommer i to forskjellige former avhengig av volum og tetthet på partiklene. Således er der LDL-kolesterol partikler som er små og tette og som gir større risiko for hjerte-karsykdom enn store, voluminøse LDL-kolesterol partikler. Det er derfor mindre risiko for koronar sykdom selv med lavt nivå av LDL-kolesterol partikler som er små og tette enn høyt nivå av de større voluminøse LDL-kolesterol partiklene.

For at LDL-kolesterol skal ha en ugunstig effekt må det oksideres og dette skjer hovedsakelig inne i blodåreveggen. Oksidasjonen av LDL-kolesterol der fremkaller en betennelsesreaksjon (inflammasjonsreaksjon) som fører til dannelse av fettceller (skumceller) og som er opphavet til åreforkalkningen (plakkdannelse). Dette fører så til tette årer og hjerteinfarkt.

Mat som er godt for kolesteroletKolesterolvennlig mat

Noe av kolesterolet får vi inn via maten vår, men størsteparten produserer kroppen selv fra mettet fett fra maten vi inntar og ikke minst fra inntak av karbohydrater (sukker) som omdannes til mettet fett i kroppen. Det er derfor svært viktig å ha et forhold til hvilke matvarer som er gunstige for ditt kolesterol.

Vi har satt sammen 6 kostholdstips for et godt kolesterol og her er noen eksempler på hvilke matvarer som er kosterolvennlige.

●        Avokado

●        Nøtter

●        Bær

●        Spirer

●        Fisk og sjømat for omega-3

●        Fiberrike matvarer som grønnsaker, bønner og korn

Prøv omega-3 fra Olivita for ditt kolesterol

Omega-3 er med på å gi en god balanse i ditt kolesterol og det anbefales 3 ukentlige middager med fisk og sjømat. Uansett om en gjør dette eller ikke så vil det være gunstig å ta et omega-3 kosttilskudd av høy kvalitet.

Vi bruker selolje, kaldpresset olivenolje og vitamin D i vårt omega-3-tilskudd. Kliniske studier viser at vårt tilskudd øker det gunstige HDL-kolesterolet, og dette bekreftes av mange av våre fornøyde kunder som har målt kolesterolverdiene etter bruk av omega-3 fra Olivita. Olivita har også en gunstig og viktig effekt i blodkarveggen ved at den hindrer oksidasjon av LDL-kolesterol belyst ved flere studier med 60-70% reduksjon i åreforkalkning i mus.

Vil du også prøve omega-3 fra Olivita? Les mer om alle de helsefremmende effektene Olivita har og bestill i dag.

Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris