Gå til innhold

Hva er kolesterol og hvilken mat kan senke kolesterolet?

Høyt kolesterol kan gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og mange har høyt kolesterol uten å vite om det selv. Man snakker også ofte om “sunt” og “usunt” kolesterol, og hvor ofte man bør teste sitt eget kolesterol. Men hva er egentlig kolesterol? Og hva kan man gjøre selv for unngå problematikk rundt høyt kolesterol?

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et lipid (fettstoff) som kroppen produserer selv og som vi får i oss via maten vi spiser. Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggestener i cellevegger, hormoner og vitamin D. Kroppen bruker også kolesterol til å frakte vanlig fett i blodet.

Vi deler kolesterol inn i to typer; det sunne HDL-kolesterolet og det usunne LDL-kolesterolet. Det er når balansen mellom de to typene er feil og andelen av det usunne LDL-kolesterolet er for høy at det kan bli skadelig for kroppen.

Balanse mellom de sunne (HDL) og det usunne (LDL) kolesterolet

Mange er opptatt av kolesterolverdier, men det er viktig å vite at det er balansen mellom totalkolesterol og det sunne HDL-kolesterolet som er viktig. Det har blitt hevdet at HDL-kolesterolet har en beskyttende effekt, men det har ikke blitt endelig bevist. Det man derimot kan anta er at HDL-kolesterolet fungerer som en markør for at noe positivt skjer i kroppen.

På den andre siden, kan det fremkalles betennelsesreaksjoner som leder til åreforkalkning dersom for mye av usunne LDL-kolesterolet tas opp i åreveggen. Dette kan igjen føre til tette blodårer som gir økt risiko for blant annet hjertekramper og hjerteinfarkt. Det er derfor viktig å redusere LDL-kolesterolet og øke det gunstige HDL-kolesterolet.

Kolesterolvennlig mat Mat som er godt for kolesterolet

Kroppen produserer noe kolesterol selv, men den klart største andelen kolesterol får vi i oss via maten. Det er derfor svært viktig å ha et forhold til hvilke matvarer som er gunstige for ditt kolesterol. Vi har satt sammen 6 kostholdstips for et godt kolesterol og her er noen eksempler på hvilke matvarer som er kosterolvennlige.

●        Avokado

●        Nøtter

●        Bær

●        Spirer

●        Fisk og sjømat for omega-3

●        Fiberrike matvarer som grønnsaker, bønner og korn

Prøv omega-3 fra Olivita for ditt kolesterol

Omega-3 er med på å gi en god balanse i ditt kolesterol og det anbefales 3 ukentlige middager med fisk og sjømat. Alternativet til dette er å ta et omega-3 kosttilskudd av høy kvalitet.

Vi bruker selolje, kaldpresset olivenolje og vitamin D i vårt omega-3-tilskudd. Kliniske studier viser at vårt tilskudd øker det gunstige HDL-kolesterolet, og dette bekreftes av mange av våre fornøyde kunder som har målt kolesterolverdiene etter bruk av omega-3 fra Olivita. Olivita har også en gunstig og viktig effekt i blodkarveggen ved at den hindrer oksidasjon av kolesterol.

Vil du også prøve omega-3 fra Olivita? Les mer om alle de helsefremmende effektene Olivita har og bestill i dag.

Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris