Gå til innhold
Artrose er en leddsykdom. Det er ulike årsaker til at artrose oppstår. Selolje og olivenolje kan reduserer artrosesmerter.

Hva er artrose og hva kan redusere artrosesmerter?

Artrose (slitasjegikt) er en leddsykdom.

Leddsykdommer er en fellesbetegnelse for revmatiske sykdommer hvor symptomer og sykdomstegn i ledd er det dominerende (blant andre artrose, leddgikt og psoriasisleddgikt).

Symptomene skyldes enten betennelse (inflammasjon) i leddene eller ødeleggelse av leddbrusk og nærliggende ben.

Artrose er en såkalt degenerativ leddsykdom hvor tilstanden er en betennelse i leddene. Dette oppstår når brusk som beskytter (dekker) leddene slites bort.

Brusk er som en slags buffer som gjør at leddene beveger seg jevnt. Når brusk brytes ned støter beinene (knoklene) mot hverandre når du beveger deg.

Friksjonen forårsaker:Artrose er en leddsykdom.

 • Betennelse
 • Smerte
 • Stivhet

Artrose påvirker vanligvis hendene, føttene, ryggraden og store tyngre bærende ledd, som hofter og knær.

Faktorer som kan påvirke artrose

Faktorer som kan øke risikoen for artrose inkluderer:

Alder

Risikoen øker med alderen, men artrose er ikke synonymt med aldring selv om de ofte er forbundet med hverandre.

Kjønn

Kvinner har større sannsynlighet for å utvikle artrose selv om det  ikke er klart hvorfor.

Fedme

Økt vekt belaster bærende ledd mer. I tillegg produserer fettvev produkter som kan forårsake skadelig betennelse i og rundt leddene.

Skader

Skader som oppstår når du utøver sport eller ved ulykker, kan øke risikoen. Selv skader som skjedde for mange år siden og som tilsynelatende er kurert, kan øke risikoen for artrose.

Yrker

Hvis jobben din inneholder oppgaver som plasserer  repeterende stress på en bestemt ledd, kan det leddene til slutt utvikle artrose.

Genetikk

Noen mennesker arver en tendens til å utvikle artrose. Noen mennesker er født med misdannede ledd eller defekt brusk, noe som kan øke risikoen for slitasjegikt.

Les også: Derfor får du leddsmerter

Artrosesmerter

Det er ikke brusken som gjør vondt slitasjegikt, da brusken ikke har nervenettverk.

Faktisk kommer smerten fra nærliggende vev som også påvirkes av slitasjebeskyttelse.

Dette gjelder spesielt synovialmembranen og subchondralbenet, som er laget av bein rett under brusken, leddbåndene og senene. Smertene begynner i nerveendene som sitter i disse vevene. Informasjonen sendes via nervenettet opp langs ryggmargen og til slutt opp til hjernen som utløser følelsen av smerte.

Andre årsaker og mulige mekanismer for utvikling av artroser

Tarmbakterier

Nylig ble det funnet i museforsøk at overvektige mus hadde mer skadelige bakterier i tarmen sammenlignet med magre mus, noe som førte til betennelse i kroppen og som igjen førte til svært rask nedbrytning av leddene.

I dyreforsøkene ble det vist at overvektige mus fikk økt tilstedeværelse av makrofager i knekapselen og oppregulering av spesielt et betennelsesprodukt, MCP-1, noe som var knyttet til økt akselerert brusknedbrytning.

Ved å hemme betennelsesprodukter i dyrene ble det funnet en påfallende beskyttende effekt mot artrose i de overvektige musene.

Hos overvektige er det påvist at tykktarmen kan være dominert av pro-betennelsesbakterier og ofte helt mangel på de probiotiske/helsefremmede bifido-bakteriene.

Dette kan være årsaken til at det hos overvektige oppstår en systemisk betennelse, altså i hele kroppen.  Forsvarsceller (makrofager) mobilisere her til fettvev hvor de og andre pro-betennelsesceller frigjør betennelsesprodukter til blodet.

Utviklingen av artrose hos overvektige preges derfor av rollen til betennelsesprodukter i kroppen.

Hva kan redusere artrosesmerter?

Trening og fysisk aktivitet

André Fagerborg – manuellterapeut og spesialist i idrettsfysioterapi – driver til daglig Klinikk 24 i Tromsø, og arbeider mye med folk og idrettsutøvere som opplever leddsmerter. På generell basis anbefaler han fysisk aktivitet og trening. Det har vist seg og ha god effekt på å lindre leddsmerter og er godt dokumentert gjennom flere studier.

Selolje

Selolje inneholder omega-3 fettsyrene EPA og DHA på samme måte som fiskeoljer, men i tillegg har den relativt store mengder av omega-3 fettsyren DPA.

Omega-3 fettsyren DPA virker meget gunstig på å gjøre blodplater mindre aktive.

Siden omega-3 fettsyren DPA er vist i studier å ha hemmende effekt på blodplater og gjør de mindre klebrige, innebærer dette også at de danner mindre mengder pro-inflammatoriske mikropartikler.

Dette medfører reduksjon i inflammasjon i kroppen og kan være en av forklaringene på de mange tilbakemeldinger om svært bra effekt av omega-3 kosttilskuddet Olivita hos pasienter med artroser.

Betennelsesreaksjoner i kroppen generelt er medvirkende til økt risiko for artrose uavhengig av måten artrose blir utviklet på.

Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris

Olivenolje (kaldpresset)

Kaldpresset olivenolje reduserer inflammasjonen i leddene.

Kaldpresset olivenolje inneholder en rekke polyfenoler og en viktig polyfenol er oleocanthal (sterk antioksidant) som virker som en naturlig antiinflammatorisk substans.

Dette stoffet har en skarp, snerpende effekt i halsen og som er årsaken til at det river i halsen ved inntak. Forskere har dokumentert at olecanthal har forskjellige virkemåter.

Les også: Olivenoljen – en antioksidant med fantastiske egenskaper
Les også: Artrose og leddsmerter. Dette hjelper.
Les også: Eksperttips fra manuell terapauten

Selolje og kaldpresset olivenolje sammen

Selolje og kaldpresset olivenolje kan hver for seg lindre leddsmerter, men synergien av de to oljene sammen gir en enda bedre smertedempende effekt mot artrose og leddsmerter.

Årsaken ligger seloljens blodplatehemmende effekt kombinert med olivenoljens betennelsesdempende effekt. • Gjelder ett valgfritt 2 måneders abonnement (3 enheter). Ordinært 498,- + frakt. Nå 249,- + frakt. Ingen bindingstid. Betal når varen er mottatt. Effekt kan kjennes etter altfra 2 uker til 6 måneder.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. abonnement", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 249,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 314,-. Normal pris er kr. 498,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 563,-

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 281,5,- per måned (totalt kr. 563,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.
  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!
  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

“Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer, nå er leddsmertene helt borte. Kolesterolet mitt gikk også ned fra 7,8 til 5,7”

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt, men nå er stivheten i kroppen ubetydelig. Jeg har også tatt ny røntgen av leddene og den viser at jeg er mye bedre”

– Anna Reiersen (87) –

Olivita omega-3 kosttilskudd

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt og et resultat av 20 års forskning med 9 kliniske studier på mer enn 1 200 personer.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd