Gå til innhold
Fibromyalgi er mest vanlig hos kvinner

Fibromyalgi

Fibromyalgi

Fibromyalgi er et utbredt helseproblem som preges av vedvarende smerter. Smertene kan komme og gå, og de kan vandre rundt i kroppen. Mange med fibromyalgi kan også føle seg utmattet og ha søvnproblemer.

Symptomene kan variere i intensitet og forverres ofte av stress.

Det finnes ingen kur mot fibromyalgi. De fleste kan lære seg måter å håndtere sykdommen og lindre plagene slik at de kan leve et godt liv, for noen helt uten symptomer.

Ca. 90 prosent av de som får fibromyalgi, er kvinner. De fleste er i alderen 40 til 60 år, men sykdommen kan også forekomme blant barn og unge.

Symptomer

Fibromyalgi begynner ofte med smerter konkrete steder i kroppen som kommer og går.

Etter hvert kan smertene øke i utbredelse, styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende.

Smertene kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. De beskrives som brennende, stikkende, eller som tannpine.

Det er typisk at de flytter på seg, og at de ikke følger et bestemt mønster.

Fibromyalgi kalles et syndrom fordi det vanligvis følger med en rekke andre plager.

Typiske fibromyalgi plager

Typiske plager som følger med fibromyalgi er at man kjenner seg stiv i kroppen og er lite uthvilt om morgenen.

Over 70 % prosent av de som har fibromyalgi opplever dårlig søvnkvalitet.

Noen har vanskelig for å sovne, andre våkner ofte opp i løpet av natten. Tretthet, utmattelse og lite energi er derfor vanlige symptomer.

Andre symptomer kan være:

 • Hodepine
 • Fordøyelsesbesvær
 • Problemer med hukommelsen
 • Noen kan ha perioder med nedstemthet og være plaget med angst

Diagnostisering

De fleste oppsøker lege på grunn av smerter.

Mange med fibromyalgi tror at de har en form for betennelse fordi smertene er så sterke, men fibromyalgi alene gir ikke utslag verken på blodprøver eller bildeundersøkelser (røntgen, ultralyd, MR).

Et klassisk kjennetegn på fibromyalgi er at et relativt lett trykk på bestemte punkter på kroppen kjennes smertefullt. Man vet ikke årsaken til disse ømme punktene, men oppfatter det som et uttrykk for generelt nedsatt smerteterskel. Dette fenomenet er imidlertid ikke bare forbeholdt personer med fibromyalgi.

En legeundersøkelse vil derfor først ta sikte på å utelukke andre sykdommer. Diagnosen stilles på bakgrunn av spørsmål fra legen og en undersøkelse. Ett av kriteriene er at muskelsmertene må ha vart i minst tre måneder.

Det andre kriteriet bestemmes ut i fra en «smertetest» hvor legen vil trykke på 18 forskjellige punkter på kroppen for å finne ut om de er særlig trykkeømme. Dersom det er unormalt smertefullt ved trykk på elleve eller flere av disse stedene, kan du få diagnosen fibromyalgi. I tillegg til smerter vil forekomsten av andre symptomer være med i vurderingen av diagnosen.

Fibromyalgi diagnostiseres ved å ta semrtetest på 18 punkter. Dersom det er unormalt smertefullt ved trykk på elleve eller flere av disse stedene, kan du få diagnosen fibromyalgi
Fibropunkter

Behandling

Det finnes ingen kurerende medisinsk behandling for fibromyalgi, men mye kan gjøres for å lindre plagene betydelig.

Det er viktig å være klar over at sykdommen svinger naturlig med gode og dårlige perioder og at man kan lære seg strategier for å mestre dette på en best mulig måte. Noen opplever å bli helt symptomfrie.

Kombinasjon av ulike tiltak

Forskning har vist at den beste behandlingen er en kombinasjon av ulike tiltak.

Reseptbelagte medikamenter

Det finnes forskjellige reseptbelagte medikamenter som benyttes for å lindre smerter og bedre søvnen.

Les også; Slik bedret Anne Helen Welle fibromyalgien sin

Kunnskap

I tillegg er det vist at det er viktig å tilegne seg god kunnskap om sykdommen og hva som kan forverre symptomene.

Hva som skal til for å takle hverdagen bedre varierer fra person til person.

Det anbefales å lære seg mentale mestringsstrategier. Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av behandlingen.

Fibromyalgi og egenbehandling

Fokuser på hva som kan gjøre deg bedre, ikke hva som har forårsaket sykdommen din. De fleste kan leve et godt og normalt liv.

Vær fysisk aktiv

Ved langvarige smerter er det vanlig å unngå fysisk aktivitet fordi det gjør vondt. Forskning viser derimot at lett trening som å gå eller svømme, kan gi mindre smerter på sikt. Hvis du trener for hardt, kan du imidlertid føle deg verre.

Det finnes treningsopplegg med terapeuter som har erfaring med å behandle personer med fibromyalgi. Treningen vil da tilpasses dine behov og hva som er mest mulig effektiv trening for deg.

Dersom du vil begynne å trene på egenhånd, bør du begynne i det små. En god start er fem minutters lett gange hver dag. Øk dette med ett minutt hver dag til minst 30 minutters gange om dagen. Samme opplegg kan følges ved svømming.

Slapp av

Gi deg selv en pause hver dag. Oppmerksomhets- og avspenningsøvelser kan være en hjelp til å stoppe opp. Det finnes mange CD’er og app’er som gir gode instruksjoner.

God søvnrytme

Innarbeid en god søvnrytme. Søvn bidrar til at kroppen reparerer seg selv, både fysisk og mentalt. Det er lurt å stå opp og legge seg på samme tid hver dag. Unngå å sove i løpet av dagen og begrens inntaket av koffein. Nikotin virker også stimulerende, så det anbefales å slutte å røyke.

Råd for bedre søvnrutiner

 • Gå til sengs på samme tid hver dag, slik at kroppen kommer inn i en regelmessig søvnrytme.
 • Unngå å sove på ettermiddagen.
 • Sørg for at soverommet er kjølig, mørkt og behagelig.
 • Stå opp av sengen hvis du ikke klarer å sovne eller ikke er trøtt.
 • Bruk sengen til sex eller søvn, ikke for nettbrett eller smarttelefon.
 • Unngå å spise, drikke, eller trene like før du går til sengs.
 • Unngå koffein sent på dagen.
 • Ikke drikk for mye alkohol. Den kan gjøre det lettere å sovne, men søvnkvaliteten blir dårligere enn ved naturlig søvn.

Sunt og variert kosthold

Selv om det ikke er mye studier på hvordan kostholdet påvirker fibromyalgi, finnes det flere personer som mener de har spist seg fri fra symptomer fra denne sykdommen.

Flere opplever at de får det betydelig bedre av å kutte ut bla gluten og sukker i kosten. Øk gjerne inntaket av grønnsaker, frukt og fisk. Velg grove kornprodukter og reduser mengden animalske kjøttprodukter, salt og sukker.

Les også; Anne Helen Welle ble mye bedre av selolje og olivenolje

Betennelsesdempende kosthold

Sunn og næringsrik mat som et godt tilpasset betennelsesdempende kosthold, har vist seg å være effektivt i å redusere både smerter og betennelse.

Prøv omega-3 kosttilskuddet Olivita – Laget av selolje og kaldpresset olivenolje. Mange har hatt overraskende god effekt av kombinasjonen av selolje og kaldpresset olivenolje. Dette kan ha noe å gjøre med at fibromyalgi er en klinisk tilstand hvor inflammasjon spiller en rolle og at Olivita blandingen har en antiinflammatorisk effekt.

Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris

Les også; Anne Helen Welle er nå uten smerter

Les også; Ingerlise slet med fibromyalgi

Noen personer med fibromyalgi vil ha behov for et tilpasset rehabiliteringsprogram på et opptreningssenter.

Kilder: Norsk Revmatikerforbund, Direktoratet for e-helse og Ullevål Kiropraktorklinikk • Gjelder valgfri 2 mnd. dose, fast levering hver 2 mnd. (3 enheter tilsvarer et gj.snittlig kundekonsum på 2 mnd.). Ordinært 528,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 593,-. Nå 264,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 329,-. Ingen bindingstid. Betal når varen er mottatt. Effekt kan kjennes etter alt fra 2 uker til 6 måneder.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose basert på et gjennomsnittlig forbruk.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. dose, fast levering", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 264,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 329,-. Normal pris er kr. 528,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 593,-

  Ved bruk av anbefalt dagsdose 15 ml varer 3 enheter flytende i 50 dager. 2 mnd. dosen er basert på et gjennomsnittlig kundekosum. Hvis ønskelig kan forsendelsene endres fra hver 8. uke til hver 6 uke. Ved bruk av 12,5 ml varer 3 enheter flytende i 60 dager.

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 296,5,- per måned (totalt kr. 593,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.

  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!

  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

«Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer»

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt”

– Anna Reiersen (87) –

Olivita omega-3 kosttilskudd

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd