Gå til innhold
Fakta om olivenolje

Fakta om olivenolje

Olivenoljens historie

Den første dyrkingen av oliventrær fant antagelig sted på Kreta hvor de plukket oliven allerede så tidlig som 8000 f. Kr. Det finnes bevis for at oljepressing skal ha skjedd så tidlig som 6000 f. Kr i Sentral Anatolia. Den første møllen til å utvinne olivenolje ble tatt i bruk brukt omtrent 1000 år f. kr. i det som er dagens Israel.

Olivenoljens mange bruksområder

Olivenolje var meget vanlig i hellenske og latinske kjøkken. Foruten å være ingrediens i mat, har olivenolje blitt brukt til religiøse ritualer, medisiner, brensel i oljelamper, såper og hudpleier. Spartanere smurte inn kroppen under treningsøkter i gymnastikk salen. Dette ble gjort for å erotisere og fremheve den mannlige kroppens skjønnhet.

Produksjon av olivenolje

Oljen lages fra frukten til oliventrær. Frukten vokser best på trær som dyrkes mellom 30-45 graders breddegrader. Mer enn 9 5% av verdens produksjon av all olivenolje kommer fra Middelhavslandene.

Olivenoljer har varierende farge fra grønn til gyllen gul. Fargestoffene er i olivenfruktens substanser. Således gir den grønne klorofyll opphav til grønne olivenoljer mens gyllen gul kommer av den gule karoten.

I likhet med andre frukttrær blomstrer oliventrærne om våren hvorpå det etter hvert dannes en knopp som utvikler seg til en moden steinfrukt, delvis i vinterhalvåret mellom oktober og januar.

Olivenfruktene blir så håndplukket eller ved risting av trær ved økt modningsgrad. Ca. 25-30 % av oljen utvinnes helt uten bruk av kjemiske løsningsmidler.

Fremstilling av olivenolje

Ved tradisjonell produksjon av «jomfruelig» olivenolje knuses/males helt ferske oliven ved bruk av store møllesteiner til en masse av kjøtt og kjerner. Deretter modnes denne massen langsomt ved lav temperatur for å sørge for at fettdråpene finner sammen og derved blir lettere å få ut ved den etterfølgende filtreringen.

Filtrering av olivenolje

Ved denne fremstillingen bruker man en form for filterpresse for å presse ut oljen av massen. Oljeutbyttet avhenger av temperatur og blandetid. Bruk av høyere temperatur eller lengere blandetid kan imidlertid føre til uønskede reaksjoner og nedsatt holdbarhet. Om en bruker høyere temperaturer får en heller ikke lov å merke oljene med «kaldpresset».

Sentrifugering av olivenolje

I den senere tid er det blitt mer vanlig å tilsette litt lunkent vann og bruke sentrifuger i stedet for filterpresser for å få ut oljen av massen. Metodene gir like gode oljer, men denne nye teknikken er tidsbesparende. I tillegg bruker man gasser som nitrogen eller karbondioksid for å hindre harskning under fremstillingen.

Kaldpresset olivenolje trenger ikke å raffineres

Olivenolje inneholder en rekke forbindelser med positive helseeffekter i store mengder. I tillegg inneholde de lite miljøgifter og en trenger derfor ikke en etterfølgende raffinering som er helt nødvendig for marine oljer.

Høyt innhold av antioksidanter er ønskelig

Kvaliteten til kaldpressede «jomfruelige» olivenoljer varierer mye og bestemmes  i stor grad av faktorer som jordsmonn, graden av modning av oliven, lagring før- og etterpressing. En ønsker å beholde høyest mulig innhold av polyfenoler. Dette er antioksidanter i planter som har vist å ha betydelig helsefordeler. Raffinering av oljene fører til fjerning av slike helsefremmende antioksidanter.

Les også: Studie av antioksidanten Oleocanthal.

Kaldpresset olivenolje er gunstig for helsen

Hovedkilden for fett i Middelhavsdietten er olivenolje. I middelhavsbefolkningen er det anslått at hvert individ inntar mellom 25 ml og 50 ml olivenolje per dag.

Studier av befolkningsgrupper, så vel som laboratoriestudier, har gitt holdepunkt for at inntak av ”jomfruolje” (kaldpresset olivenolje) gir gunstig effekt ved flere sykdomstilstander. Dette skyldes ikke bare det høye nivået av en-umettede fettsyrer, men ikke minst at olivenoljer er rik på antioksidanter som eksempelvis fenolforbindelser.

Les også: Hvilke helseeffekter har olivenolje?
Les også: Selolje og olivenolje sammen. Hva er helseeffektene.

Teksten er fritt hentet fra artikkelen “I nord og sør, på hav og land, fra sel og oliven”, skrevet av professor emeritus Bjarne Østerud og Edel O. Elvevoll, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet “Ottar” nr. 2 2017. Artikkelen i sin helhet kan leses ved å abonnere på tidsskriftet “Ottar” her.


 • Gjelder valgfri 2 mnd. dose, fast levering hver 2 mnd. (3 enheter tilsvarer et gj.snittlig kundekonsum på 2 mnd.). Ordinært 528,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 593,-. Nå 264,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 329,-. Ingen bindingstid. Betal når varen er mottatt. Effekt kan kjennes etter alt fra 2 uker til 6 måneder.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose basert på et gjennomsnittlig forbruk.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. dose, fast levering", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 264,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 329,-. Normal pris er kr. 528,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 593,-

  Ved bruk av anbefalt dagsdose 15 ml varer 3 enheter flytende i 50 dager. 2 mnd. dosen er basert på et gjennomsnittlig kundekosum. Hvis ønskelig kan forsendelsene endres fra hver 8. uke til hver 6 uke. Ved bruk av 12,5 ml varer 3 enheter flytende i 60 dager.

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 296,5,- per måned (totalt kr. 593,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.

  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!

  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

“Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer, nå er leddsmertene helt borte. Kolesterolet mitt gikk også ned fra 7,8 til 5,7”

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt, men nå er stivheten i kroppen ubetydelig. Jeg har også tatt ny røntgen av leddene og den viser at jeg er mye bedre”

– Anna Reiersen (87) –

Olivita omega-3 kosttilskudd

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt og et resultat av 20 års forskning med 9 kliniske studier på mer enn 1 200 personer.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd