Gå til innhold

Derfor får du leddsmerter

André Fagerborg – manuellterapeut og spesialist i idrettsfysioterapi – driver til daglig Klinikk 24 i Tromsø.

Blant Fagerborgs spesialistområder finner man blant annet; senelidelser, knesmerter og skuldersmerter

Fagerborg arbeider mye med folk og idrettsutøvere som opplever leddsmerter.

Hvorfor får man leddsmerter?

Det er en rekke faktorer som kan føre til leddsmerter.

På den ene siden har vi de akutte skadene.

På den andre siden har vi de plagene, som gjerne kommer over tid og til slutt fører til smertefulle ledd.

Eksempler på dette er revmatiske betennelsessykdommer, som vi igjen deler inn i flere kategorier, som for eksempel revmatoid artritt og andre betennelsesaktige revmatiske sykdommer som angriper ett eller flere ledd.

Les: Dette bør du gjøre for å lindre leddsmertene

En annen revmatisk sykdom er artrose. Artrose skyldes aldersforandringer eller slitasjeforandringer i leddet og kan forekomme i flere ledd.

Vi deler gjerne inn i primær artrose (uten kjent årsak) og sekundær artrose. Sistnevnte oppstår som følge av tidligere leddskade.

Som oftest ser vi artrose i vektbærende ledd som hofte og kne, men leddsmerter som skyldes artrose kan også forekomme i mindre ledd som fingre og tær.

Man kan ha artrose både med og uten inflammasjon i leddet, forteller Fagerborg.

Les: Slik ble Åshild kvitt leddsmertene

Fysisk inaktivitet – en viktig årsak til leddsmerter

Vi må heller ikke glemme fysisk inaktivitet som en viktig årsak til leddsmerter.

Å være fysisk aktiv i hverdagen er bevist å ha god forebyggende effekt på en rekke sykdommer, herunder også smerter i ledd, understreker han.

Bør du oppsøke lege om du får smerter i leddene?  

Om du opplever plutselige leddsmerter med varme, hevelse og smerter uten klar årsak bør du oppsøke fysioterapeut eller lege så raskt som mulig. De vil kunne foreta en grundig undersøkelse og finne ut hva smertene skyldes.

Det samme gjelder om du opplever stadig forverrende plager/smerter fra ett eller flere ledd over tid.

Tidlig diagnostisering og oppfølging er en nødvendighet for å begrense skadeomfanget på leddet, forklarer manuellterapeuten.

Du bør også oppsøke lege/fysioterapeut ved akutte skader. Akutt førstehjelp i slike situasjoner kan forhindre at smertene/skaden forverres og blir mer langvarig enn nødvendig, sier André Fagerborg.

Hvilke andre forhold kan sees i sammenheng med leddsmerter?

Klima er faktisk en faktor som kan ha en påvirkning på leddsmerter. Hvorfor det er slik vet man ikke helt klart.

Studier har vist at barometrisk trykk påvirker leddsmerter. Dette gjelder først og fremst hos personer med leddgikt. Kaldt og lavt trykk gir forverring i smertene, mens varmt vær lindrer. Tørt fremfor fuktig klima er også å foretrekke med tanke på smerteintensitet, sier Fagerborg.

Kosthold og leddsmerter

Når det kommer til kosthold sees der også en sammenheng mellom smertebilde og matinntak.

Et godt kosthold kan bidra til å lindre symptomer og ikke minst lindre smertene og redusere faren for følgesykdommer.  Sammenhengen mellom type kosthold og smerter sees fortrinnsvis hos personer med revmatiske betennelsessykdommer.

Et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til forverring eller økt risiko for sykdomsutbrudd (eksempel urinsyregikt).

Kosthold og artrose

Når det kommer til artrose har kostholdet først og fremst noe å si med tanke på vekt da det er en klar sammenheng mellom overvekt og artrose.

Samtidig har kostholdet mye å si for hvor mye energi man har i hverdagen som igjen kan settes i direkte sammenheng med overskudd til trening som vi vet har en positiv effekt på leddsmerter.

Det eneste næringsstoffet som er påvist å ha direkte tilknytning og påvirkning på sykdomsaktivitet er omega-3, og da spesielt selolje, avslutter André Fagerborg.

Tilbud akkurat nå - Prøv Olivita til 1/2 pris

Les: Derfor hjelper selolje og olivenolje mot artrose og leddsmerter

Webinar: Foredrag om hvorfor selolje og olivenolje er bra for leddsmerter, kolesterol og åreforkalkning. For mer informasjon og påmelding trykk her.

FAKTABOKS:

Hva er inflammasjon?

Inflammasjon, er det samme som betennelse. Begrepet inflammasjon omfatter all betennelse, uansett årsak. Infeksjoner, derimot, er en undergruppe betennelser som skyldes mikroorganismer (for eksempel bakterier eller virus).

Inflammatorisk

Begrepet inflammatorisk betyr som er ledsaget av eller fører til betennelse.

Kilde: Store Medisinske leksikon. • Gjelder valgfri 2 mnd. dose, fast levering hver 2 mnd. (3 enheter tilsvarer et gj.snittlig kundekonsum på 2 mnd.). Ordinært 528,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 593,-. Nå 264,- + kr. 65 i frakt, totalt kr. 329,-. Ingen bindingstid. Betal når varen er mottatt. Effekt kan kjennes etter alt fra 2 uker til 6 måneder.
 • Har du ikke e-post? Bestill via telefon 464 33 000 (man-fre 08.30-16.00)
 • NB: En variant tilsvarer 3 enheter som er en 2. mnd dose basert på et gjennomsnittlig forbruk.
 • Ved bestilling av vårt introduksjonstilbud på Olivita "2 mnd. dose, fast levering", vil du få tilsendt 3 enheter (som utgjør et gjennomsnittlig 2 måneders forbruk) til kr. 264,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 329,-. Normal pris er kr. 528,- + kr. 65,- i frakt. Totalt kr. 593,-

  Ved bruk av anbefalt dagsdose 15 ml varer 3 enheter flytende i 50 dager. 2 mnd. dosen er basert på et gjennomsnittlig kundekosum. Hvis ønskelig kan forsendelsene endres fra hver 8. uke til hver 6 uke. Ved bruk av 12,5 ml varer 3 enheter flytende i 60 dager.

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 296,5,- per måned (totalt kr. 593,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.

  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!

  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS

 • Må avkrysses slik at vi vet at du er en ekte person.

«Allerede etter bare noen få måneder begynte jeg å kjenne bedringer»

– Laila Bjørnæs (74) –

Anna Reiersen“Det tok et halvt år før Olivita ga skikkelig effekt”

– Anna Reiersen (87) –

Olivita omega-3 kosttilskudd

Olivita er et omega-3 kosttilskudd laget av omega-3 fra selolje, vitamin-D og antioksidanter fra kaldpresset olivenolje. Olivita er et norskpatentert produkt.

Hjem Olivita omega-3 kosttilskudd